Skip to content

Predavanje Samanthe Owens

Predavanje Samanthe Owens published on Ni komentarjev na Predavanje Samanthe Owens

V ponedeljek, 26. 2, bo na Oddelku za muzikologijo gostovala Samantha Owens, ki bo pripravila predavanje Packet-boats and Parcels – J. S. Cousser and the Practicalities of Musical Exchange in Early Modern Europe. Predavanje bo ob 9. uri v Modri sobi FF. Predavanje je obvezno za študente, ki v letošnjem študijskem letu poslušajo vaje iz Zgodovine glasbe 1 in vaje iz Zgodovine glasbe 2.

Nejc Sukljan

Povzetek predavanja
The decision of successful music director and composer Johann Sigismund Cousser to settle in Dublin in 1707 has left many scholars perplexed. Yet far from being an act of apparent self-exile, evidence uncovered in Cousser’s commonplace book suggests that he continued to maintain close connections with friends and colleagues not only in England, but also further afield in Continental Europe through the means of both correspondence and travel. Through an exploration of this fascinating primary source, this presentation calls for a reassessment of the extent to which music was transferred from one country to another in the early modern era.

O predavateljici
Samantha Owens FAHA is Associate Professor of Musicology at Victoria University of Wellington. Her publications include the books Johann Sigismund Kusser, Adonis (A-R Editions, 2009) and Music at German Courts, 1715–60, co-edited with J. B. Stockigt and B. M. Reul (Boydell Press, 2011). Her monograph The Well-Travelled Musician – John Sigismond Cousser and Musical Exchange in Baroque Europe was published in 2017 (Boydell Press).

Obvestilo o spremembi uradnih ur

Obvestilo o spremembi uradnih ur published on Ni komentarjev na Obvestilo o spremembi uradnih ur

Obveščamo vas, da so z začetkom letnega semestra (t. j. od 19. februarja dalje) uradne ure na fakulteti za študentke in študente ter zunanje stranke spremenjene.

V prihodnje bodo uradne ure potekale vsak dan od ponedeljka do petka med 11.00 in 13.00 uro. Izjema so oddelčne knjižnice, kjer urniki izposoje ostajajo nespremenjeni.

Začetek vaj pri asist. Sukljanu

Začetek vaj pri asist. Sukljanu published on Ni komentarjev na Začetek vaj pri asist. Sukljanu

V prvem tednu letnega semestra bodo vaje potekale po naslednjem razporedu:

Vaje iz Zgodovine glasbe 1
Torek, 20. 2., 11.20-14.30 (izjemoma 2 termina).
Četertek, 22. 2., po urniku.

Vaje iz Zgodovine glasbe 2
Četrtek, 22. 2., 11.20-14.30 (izjemoma 2 termina).

Vaje iz Zgodovine slovenske glasbe
Po urniku, v predavalnici 011 (!).

Nejc Sukljan

Strokovna ekskurzija v Benetke

Strokovna ekskurzija v Benetke published on Ni komentarjev na Strokovna ekskurzija v Benetke

V sredo, 14. 3., bo v okviru vaj iz Zgodovine glasbe 1 organizirana strokovna ekskurzija (terenske vaje) v Benetke. Ekskurzija bo organizirana v sodelovanju s Slovenskim muzikološkim društvom. K udeležbi na ekskurziji ste vabljeni tudi študentje višjih letnikov.

Okvirni program
Odhod avtobusa ob 5.00 iz Ljubljane. Okrog 8.00 prispemo v Benetke (Tronchetto), od koder se peš odpravimo proti nekdanjemu minoritskemu samostanu, v katerem danes domuje Državni arhiv v Benetkah, ki hrani tudi mnoge vire, povezane z zgodovino slovenskega ozemlja. Po kratkem ogledu arhiva se odpravimo proti Rialtu, kjer si v muzeju v cerkvi sv. Jakoba ogledamo manjšo zbirko historičnih instrumentov. Od Rialta se mimo opere La Fenice odpravimo do Fundacije Levi, kjer nam bodo pripravili krajšo predstavitev delovanja te institucije. Zatem se mimo beneškega Konservatorija Benedetto Marcello in glasbenega muzeja v cerkvi sv. Mavricija odpravimo proti trgu sv. Marka. Prosto za kosilo.
Popoldan sledi ogled trga sv. Marka: bazilika, prokuratije, zvonik in loggetta, doževa palača, Marciana. Prosto za samostojne oglede. Pozno popoldan se peš odpravimo proti Tronchettu in nato z avtobusom proti Ljubljani, kamor bomo predvidoma prišli v poznih večernih urah.

 

Cena ekskurzije
Za študente in upokojence člane SMD: 25,00 €.
Za ostale člane SMD: 30,00 €.
Za študente, ki niso člani SMD: 35,00 €.
Za ostale udeležence, ki niso člani SMD: 45,00 €.

Cena vključuje prevoz in organizacijo strokovne ekskurzije. Udeležencem priporočamo, da si individualno uredijo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. 

 

Prijava
Prijavite se po elektronski pošti na naslov SMD (slomuzdru@gmail.com), najkasneje do ponedeljka, 26. februarja. Po prijavi prejmete tudi navodila za plačilo.

 

Nejc Sukljan

5. ALI 6. OPRAVLJANJE IZPITA (za študente 1. in 2. stopnje)

5. ALI 6. OPRAVLJANJE IZPITA (za študente 1. in 2. stopnje) published on Ni komentarjev na 5. ALI 6. OPRAVLJANJE IZPITA (za študente 1. in 2. stopnje)
Določila novega Statuta UL glede opravljanja izpitov (122. člen, ki določa, da študent lahko opravlja izpit največ petkrat) veljajo za vse študente, ki so se v študijskem letu 2017/2018 prvič vpisali  v katerikoli letnik študijskega programa. V kolikor študent še ni opravil izpitov letnika, v katerega je že bil vpisan, jih opravlja v skladu s starim Statutom UL (148. člen ki je določal, da študent lahko opravlja izpit največ šestkrat), četudi k izpitu pristopa prvič.

 

Primer: študent, ki je v študijskem letu 2017/2018 vpisan v 3. letnik ali pavzira po 2. letniku ali ponavlja 2. letnik, opravlja izpite iz 2. letnika v skladu s starim Statutom UL (jih lahko opravlja 6 krat), vpisani v 3. letnik pa izpite 3. letnika opravlja v skladu z novim Statutom UL (jih lahko opravlja 5 krat).

 

Post expires at 2:07pm on Sunday April 8th, 2018

PRIJAVA IN ODJAVA OD IZPITOV (za študente 1. in 2. stopnje)

PRIJAVA IN ODJAVA OD IZPITOV (za študente 1. in 2. stopnje) published on Ni komentarjev na PRIJAVA IN ODJAVA OD IZPITOV (za študente 1. in 2. stopnje)

V skladu z novim Statutom UL in Študijskim redom UL se je spremenil 18. člen PRAVILNIKA O IZPITNEM REDU FF, ki pravi:

Rok za prijavo na izpit ne sme biti daljši od treh tednov. Študent se lahko prijavi na izpit najkasneje 5 dni pred razpisanim rokom izpita. Študent je odgovoren za pravilno in popolno prijavo na izpit. Študent lahko opravlja izpit, če se je nanj pravočasno prijavil.

 

Študent se lahko odjavi od izpita najkasneje do poldneva (do 12h) dan pred izpitom.

Post expires at 2:06pm on Thursday March 8th, 2018

Stroški zagovora magistrskega dela

Stroški zagovora magistrskega dela published on Ni komentarjev na Stroški zagovora magistrskega dela

V skladu s 7. členom Pravilnika o prispevkih in vrednotenju stroškov na Univerzi v Ljubljani za 2017/18 in v povezavi s 128. členom Statuta UL, oseba brez statusa študenta, ki dokončuje študij po prekinitvi, plača stroške, ki so enaki seštevku zneskov storitev za vse neopravljene obveznosti. Pri tem se upošteva ustrezne postavke tarifnega dela cenika. Študent tako plača tudi stroške magistrskega dela v skladu s cenikom, če delo odda v času, ko nima statusa študenta, pri čemer se ta strošek ne zaračuna študentom, ki so plačali šolnino.

 

V skladu s Spremembo Statuta UL z dne 14. 10. 2017 se stroškov zaključnega (magistrskega) dela z zagovorom ne zaračuna tudi tistim študentom, ki so v času pred izgubo statusa opravili vse izpite in druge s študijskim programom predvidene obveznosti, niso pa še oddali zaključnega (magistrskega) dela, če od izgube statusa študenta nista minili več kot dve leti, ob pogoju, da so oddali zaključno delo do 1. 10. 2019.

 

Študentom, ki so v študijskem letu 2017/2018 brez statusa in bodo do 30. 9. 2018 oddali zaključno (magistrsko) delo in bodo hkrati izpolnjevali tudi pogoj, da od izgube statusa študenta ni minilo več kot 24 mesecev, stroški zagovora zaključnega (magistrskega) dela ne bodo zaračunani. 

 

Cena je objavljena v ceniku za posamezno študijsko leto.

Post expires at 3:07pm on Saturday September 29th, 2018

Strokovna ekskurzija Bratislava – Budimpešta

Strokovna ekskurzija Bratislava – Budimpešta published on Ni komentarjev na Strokovna ekskurzija Bratislava – Budimpešta

Strokovna ekskurzija Bratislava – Budimpešta

 

V študijskem letu 2017/2018 bo v okviru vaj iz Zgodovine glasbe 1 in Zgodovine glasbe 2 organizirana strokovna ekskurzija v Bratislavo in Budimpešto, in sicer od 14. do 17. maja 2018. Študenti lahko z udeležbo na ekskurziji opravijo del obveznosti pri predmetu.

 

OKVIRNI PROGRAM

Ponedeljek, 14. maj 2018 (Ljubljana–Fertőd–Eisenstadt–Bratislava)

Odhod avtobusa iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah (predvidoma 4.00). Vožnja preko Avstrije na Madžarsko, do kraja Fertőd, kjer si bomo ogledali dvorec družine Esterhazy, včasih imenovanega tudi madžarski Versailles. Zatem vožnja do Eisenstadta in ogled drugega Esterhazyjevega dvorca. Pri družini Esterhazy je deloval tudi skladatelj Joseph Haydn in dvorec je bil pomembno mesto njegovega ustvarjanja. Vožnja do Bratislave. Krajši ogled središča mesta. Nočitev

 

Torek, 15. maj 2018 (Bratislava–Budimpešta)

Zajtrk. V dopoldanskih urah je predviden obisk Muzikološkega inštituta, kjer nam bodo pripravili predavanje o slovaški glasbi. Popoldne prosto za samostojne oglede. Pozno popoldan vožnja v Budimpešto. Nočitev.

 

Sreda, 16. maj 2018 (Budimpešta)

Zajtrk. Ogledi po programu. Po predhodnem dogovoru (doplačilo) možnost organizacije madžarskega večera z glasbo in plesom (folklorni program) v čardi. Nočitev.

 

Četrtek, 17. maj 2018 (Budimpešta–Ljubljana)

Zajtrk. Nadaljevanje z ogledi. Prosto za samostojne oglede. Zgodaj popoldan povratek proti domu. Prihod v Ljubljano je predviden v poznejših večernih urah.

 

 CENA EKSKURZIJE

175 € pri najmanj 25 potnikih

165 € pri najmanj 30 potnikih

157 € pri najmanj 35 potnikih

145 € pri najmanj 40 potnikih

 

Cena ekskurzije bo za študente gotovo nižja, saj bo del sredstev prispeval Oddelek za muzikologijo, del sredstev pa boste študenti lahko pridobili od študentskih organizacij.

 

Cena vključuje: avtobusni prevoz s sodobnim turističnim avtobusom na navedenih relacijah, cestnine in parkirnine, 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3/4* v več posteljnih sobah v Bratislavi, 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3/4* v več posteljnih sobah v Budimpešti, osnovno nezgodno zavarovanje in organizacijo strokovne ekskurzije.

 

Možna doplačila: enoposteljna soba 16 EUR/noč, večerja v čardi s programom 15 EUR/osebo, zavarovanje v primeru odpovedi 7,50 EUR/osebo, zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini Vzajemna tujina 8,27 EUR (5 dni).

 

ROK PRIJAVE

Na ekskurzijo se prijavite najkasneje do četrtka, 30. novembra 2017, v oddelčnem tajništvu.

 

PLAČILO

Plačila sprejemajo neposredno na TA Marco Polo d.o.o., Tovarniška cesta 2c, 5270 Ajdovščina, in sicer v enem, dveh, treh ali štirih obrokih. Na prijavnici boste označili, v koliko obrokih želite poravnati ceno ekskurzije.

 

Prvi obrok (cca. 50 € za tiste, ki boste plačali v treh obrokih; cca. 37 € za tiste, ki boste plačali v štirih obrokih) je treba poravnati najkasneje do petka, 8. decembra 2017.  Plačilo prvega obroka je hkrati potrditev prijave, prijave brez plačila prvega obroka ne bomo upoštevali.

 

Višina posameznega obroka bo odvisna od števila prijavljenih in od višine sredstev, ki jih bo prispeval oddelek in ki jih boste študenti uspeli pridobiti pri študentskih organizacijah.

 

1 obrok: plačilo v mesecu decembru (do 8. decembra)

2 obroka: plačilo v mesecu decembru (do 8. decembra) in februarju

3 obroki: plačilo v mesecu decembru (do 8. decembra), februarju in aprilu

4 obroki: plačilo v mesecu decembru (do 8. decembra), februarju, marcu in aprilu

 Podatke za plačilo obrokov in natančen znesek obrokov boste prejeli po prijavi preko elektronske pošte.