Skip to content

Obrat vijaka, osrednja opera Benjamina Brittna prvič v Sloveniji

Obrat vijaka, osrednja opera Benjamina Brittna prvič v Sloveniji published on Ni komentarjev na Obrat vijaka, osrednja opera Benjamina Brittna prvič v Sloveniji


Obrat vijaka je eno osrednjih opernih del izjemnega britanskega skladatelja 20. stoletja Benjamina Brittna. Opero je napisal po naročilu Beneškega bienala. Premierno so jo uprizorili 14. septembra 1954 v Gledališču La Fenice v Benetkah in je od tedaj doživela veliko izvedb po vsem svetu, v Sloveniji bo tokrat uprizorjena prvič. Libreto je po romanu angleškega pisatelja Henryja Jamesa napisala Myfanwy Piper. Pripoveduje o mladi vzgojiteljici, ki skrbi za aristokratski siroti na podeželskem dvorcu, kjer strašijo duhovi. Zgodba je polna nenavadnih obratov in srhljivih prizorov. Bo guvernanta uspela ubraniti oba otroka? Je vse skupaj le plod njene bujne domišljije?
O vsem tem se je spraševala ustvarjalna ekipa pod vodstvom režiserja Igorja Pisona, dramaturginje Sare Zupančič in dirigenta Simona Dvoršaka. Igor Pison je sicer študiral operno režijo v Münchnu, na slovenskih odrih pa je prepričal z režijo Wagnerjeve opere Rensko zlato v SNG Maribor ter s postavitvijo dramatizacije romana Angel pozabe Maje Haderlap in Shakesperjevim Macbethom v SNG Drami Ljubljana.
Končne odgovore bodo solisti in Komorni orkester Akademije za glasbo podali na premieri 11. maja 2017, ob 19. uri in dan zatem, 12. maja ob isti uri.

B. Britten: Obrat vijaka (The Turn of the Screw), opera s prologom v dveh dejanjih, op. 54
Libreto: Myfanwy Piper po romanu Henryja Jamesa
Režiser: Igor Pison
Dirigent: doc. Simon Dvoršak
Dramaturginja: Sara Zupančič

Zasedba vlog:
Prolog: David Čadež, Rok Ferenčak
Guvernanta: Maja Ceglar, Tajda Jovanovič
Miles: Mirjam Horvat, Inez Osina
Flora: Gaja Sorč, Nataša Trček
Gospa Grose: Sabina Gruden, Ana Pavlov
Quint: Domen Anžlovar, Gregor Ravnik
Gospodična Jessel: Monika Fele, Eva Pavli

Mentorji: izr. prof. Pia Brodnik, doc. Barbara Jernejčič Fürst, izr. prof. Matjaž Robavs, asist. Edita Garčević Koželj
Komorni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Linhartova dvorana 14, 10, 8* EUR
* za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Dodaj odgovor