Posvet o zaprtih institucijah in deinstitucionalizaciji

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na Posvet o zaprtih institucijah in deinstitucionalizaciji. Dogodek bo potekal v četrtek, 25. februarja 2021, z začetkom ob 14.30 uri na platformi Zoom ter predvajanjem na Facebook strani Oddelka.

V lanskem letu se je pokazalo, kako zaprta in institucionalizirana je naša družba. Poleg žrtev v domovih za starejše se je pokazalo, da tudi druge institucije zaprtega tipa težko ponujajo varno okolje za tiste, ki so najbolj potrebni skrbne in solidarne obravnave. Grad Cmurek je edini doslej prostor, ki smo ga v Republiki Sloveniji doslej izpraznili in naj bi bil začetek deinstitucionalizacije. Žal se od leta 2004 o tem procesu skorajda ne govori več - prav nasprotno: zaprte institucije so v tej državi, za razliko od večine razvitih in tudi marsikatere manj razvite države, še vedno samoumevne. Kako je to mogoče?

Na pogovoru o deinstitucionalizaciji bomo odgrnili le nekaj pogledov na zaprte institucije in nujnosti deinstitucionalizacije, predvsem s človeškega, torej antropološkega vidika.

Na pogovoru, ki ga organizira Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete in ga bo vodil Rajko Muršič, bodo sodelovale Andreja Rafaelič (Fakulteta za socialno delo), Tatjana Knapp (Zavod Risa), Simona Ratajc (Muzej norosti) in Tina Pegan (avtorica knjige 182 dni, Življenje na psihoterapevtskem oddelku). 

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon