Otvoritev razstave Intija Ocóna Jaz sem s tabo, moja Nikaragva! in pogovor s pesnico in pisateljico Giocondo Belli

Otvoritev razstave

Otvoritev razstave

Danes smo v avli fakultete otvorili fotografsko razstavo Intija Ocóna Jaz sem s tabo, moja Nikaragva! / ¡Yo estoy con vos, mi Nicaragua! Razstava je na ogled do 15. marca. Otvoritvi je sledil pogovor s pesnico in pisateljico Giocondo Belli.

Gioconda Belli je nikaragovska pesnica in pisateljica, katere življenje in opus sta močno zaznamovana z družbeno-političnim angažmajem in aktivizmom; od izgona iz Nikaragve, zaplembe premoženja in odvzema državljanstva leta 2023 živi v Madridu. Prejela je številne pomembne mednarodne nagrade, nazadnje prestižno nagrado “Reina Sofía de Poesía Iberoamericana” (2023) za poezijo v španskem jeziku. Je predsednica Mednarodnega PEN-a Nikaragve, članica nikaragovske Kraljeve akademije za jezik in dopisna članica Španske kraljeve akademije.

Inti Ocón je nikaragovski fotograf, ki se posveča zlasti dokumentarni fotografiji, fotoreportažam in portretni fotografiji. Njegova dela so bila objavljena v uglednih časopisih in revijah, kot so The New York Times, The Washington Post, Le Monde, Libération, El País, La Croix, Internazionale.

Razstava ¡Yo estoy con vos, mi Nicaragua! [Jaz sem s tabo, moja Nikaragva!] je bila izvorno zasnovana kot preplet fotografij Intija Ocóna s pesmimi Gioconde Belli ter je po eni strani slavospev dveh priznanih umetnikov rodni Nikaragvi, po drugi strani pa obsodba zavoljo razblinjenih sanj o dejanskih spremembah, ki bi temeljile na demokraciji, spoštovanju človekovih pravic in socialni pravičnosti. Kot realističen, neolepšan prikaz življenja v tej latinskoameriški državi s pretanjenim socialnim čutom spaja bogato kulturno izročilo in veličastno naravo s prizori iz vsakdana, ki ga zaznamujeta represija in nasilje.

Vabljeni k ogledu.

Zadnje novice

“DOCUMENTING COPTIC MONASTIC HERITAGE” PROJECT

Matjaž Kačičnik 2018 © Endangered Hermitages Project = Documenting Coptic Monastic Heritage Project

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

Support and assistance by the University of Ljubljana