Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete vabi na predavanje Boruta Trpina in Martina Justina z naslovom Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki, ki bo v torek, 2. aprila 2024, od 13.00 do 14.30 v predavalnici 325.

Znanstveno raziskovanje je kompleksen proces, pri katerem pa vsaj do neke mere vseeno lahko določimo, kateri postopki predvidoma vodijo do želenih ciljev (npr. zanesljivih spoznanj). Predavatelja v predavanju pokažeta, kako nam pri določitvi teh postopkov lahko pomagajo formalna orodja, in sicer verjetnostno modeliranje in računalniške simulacije.

V prvem delu z naslovom Formalizacija abduktivnega sklepanja Trpin na podlagi svojega nedavnega članka (Trpin, 2024) predstavi, kako nam verjetnostna orodja pomagajo razumeti prednosti in slabosti abduktivnega sklepanja, tj. sklepanja na resničnost razlage v luči njene razlagalne moči.

V drugem delu z naslovom Simuliranje znanstvenih skupnosti nato Justin na podlagi svojega magistrskega dela pokaže primer uporabe računalniške simulacije za raziskovanje socialnih vidikov znanstvenega raziskovanja.

Viri:

Šešelja, D. (2023). Agent-Based Modeling in the Philosophy of Science. The Stanford Encyclopedia of Philosophy. [prosto dostopno na spletu]

Trpin, B. (2024). Affirming the Explanandum. Analysis. [sprejeto v tisk; prosto dostopna predobjava]

Zollman, K. (2007). The Communication Structure of Epistemic Communities. Philosophy of Science.

Vljudno vabljeni!

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon