Pomladna šola Iberoamerika

Vsi sodelujoči

Vsi sodelujoči

Študentke in profesorice Španskega jezika in književnosti Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete so že tradicionalno aktivno sodelovale na celotedenski pomladni šoli Iberoamerika na Univerzi v Pecsu, Madžarska. Letos se je je udeležilo šest študentk druge stopnje, Rení Jakomin, Manca Jagodic, Eva Koritnik, Marjetka Kralj, Urša Oberstar in Sofija Todorović. Družile so se s študentkami in študenti (30), profesorji in profesoricami (12) ter doktorandkami in doktorandi (4) iz Romunije, Madžarske, Hrvaške, Češke, Mehike in Srbije. Od ponedeljka do petka so potekale delavnice, predavanja, pogovori in kulturni program. 

Študentke so predstavile svoje raziskave, ki so obravnavale raznovrstne teme latinskoameriške družbe: feminicid v mehiškem mestu Juárez; vlogo žensk v latinskoameriških gverilskih gibanjih;  posebno vrsto tovarn maquilas, ki so se odprle predvsem vzdolž meje z ZDA; izobraževanje otrok s posebnimi potrebami v Čilu in Sloveniji; mehiško vojno proti drogam in fenomen sekt v Latinski Ameriki. Profesorice so izvedle delavnici o kolumbijski španščini v delih pisatelja Fernanda Valleja in o neenakosti latinskih družb kot jo obravnava pisatelj in novinar Martín Caparrós v svojem najnovejšem delu Ñamérica (2021).

Vsekakor je pomladna šola odlična priložnost za predstavitev raziskovalnega dela študentk, ki se lahko tako preizkusijo v mednarodnem okolju; sklepanje prijateljstev in širjenje strokovne mreže; izmenjavo mnenj, strokovnih pogledov, razprave, kritično razmišljanje; načrtovanje novih projektov in izmenjav.

Zadnje novice

“DOCUMENTING COPTIC MONASTIC HERITAGE” PROJECT

Matjaž Kačičnik 2018 © Endangered Hermitages Project = Documenting Coptic Monastic Heritage Project

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

Support and assistance by the University of Ljubljana