O večpomenskosti v nemških oglasnih besedilih - s slogovnega in multimodalnega vidika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1200. sestanek, ki bo v ponedeljek, 18. oktobra 2021, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete. Na temo O večpomenskosti v nemških oglasnih besedilih - s slogovnega in multimodalnega vidika bo predavala doc. dr. Tanja Škerlavaj, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete.

Kratek povzetek:

Da bi v današnji »poplavi« informacij in produktov vzbudili naslovnikovo pozornost, se tvorci oglasnih besedil poslužujejo različnih inovativnih jezikovnih in nejezikovnih sredstev – med drugim npr. besednih iger, ki temeljijo na večpomenskosti. Na predavanju bo predstavljena knjiga »Stilistische Funktionen von Mehrdeutigkeit in Werbetexten« (2017, Peter Lang), v kateri avtorica s pomočjo slogovnih analiz nemških oglasnih besedil ugotavlja, kako večpomenskost pripomore k vplivanjski vlogi oglasnih besedil. V raziskavi se sprašuje, kakšne vrste večpomenskosti se pojavljajo v teh besedilih in kaj so njihove funkcije, katere jezikovne in nejezikovne prvine v besedilu (npr. slika, layout, tipografija, barva) vplivajo na njegovo večpomenskost in pa kako tovrstna »nova« (tj. v sobesedilu nastala) večpomenskost nastane.  

Opozorilo:

Tudi na Filozofski fakulteti velja pogoj PCT, ki ga preverjajo na vhodu fakultete. Prosimo, imejte s seboj ustrezno potrdilo in osebno izkaznico. Prosimo tudi za uporabo zaščitne maske v fakultetnih prostorih. 

Vabljeni tudi študenti in študentke.

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju