Kraji spomina

Foto: Božidar Flajšman

Foto: Božidar Flajšman

V okviru Središča za javno zgodovino bodo začeli z objavljanjem prispevkov o stanju in odnosu do spomenikov NOB na območju novonastalih držav na področju nekdanje Jugoslavije. Pred kratkim so posneli nekaj spomenikov na Hrvaškem, predvsem pa v Srbiji. Del te zgodbe so tudi pričevanja domačinov, kustosov in obiskovalcev krajev spomina. Raziskava bo rezultirala v znanstveni monografiji in več video prispevkih za Središče za javno zgodovino Posneli smo tudi več prispevkov vezanih na kraljevo dinastijo Karađorđevići in prispevka v zvezi z Dražo Mihajlovićem.

Od spomenikov NOB bodo pripravili prispevke o spomeniku Revolucije ljudstva Moslavine v Podgariču (Hrvaška), v Srbiji pa o: spominskem obeležju sremske fronte (Šid), spomeniku kosmajskemu partizanskemu odredu (Kosmaj), spominskem parku Bubanj (Niš), spominskem kompleksu Slobodište (Kruševac), spominskem parku Popina (Štulac, med Trstenikom in Vrnjačko Banjo), spomeniku Stjepanu Filipoviću (Valjevo), grobnici narodnih herojev na Kalemegdanu (Beograd), gostilni v vasi Brajići pri Gornjem Milanovcu, kjer je 27. oktobra 1941 potekal sestanek med Josipom Brozom Titom in Dražo Mihailovičem. Pripravili bodo tudi prispevek o prestavljenem spomeniku Josipa Broza Tita v Užicah in spominskem kompleksu Kadinjača pri Užicah.

Pred Belim dvorom v Beogradu in v Oplencu (Topola) so posneli prispevek o dinastiji Karađorđević. Posneli so tudi krajši pogovor z Aleksandarom Karađorđevićem, nekdanjim jugoslovanskim prestolonaslednikom. Na Ravni Gori so posneli kip Draže Mihailovića, Manastiru Svetog Nikolaja (Dobrunska Rijeka), zgrajenem leta 2004 na mestu prijetja Draže Mihailovića, pa pogovor s predstavnikom manastira.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)