Obisk veleposlanika Češke republike

Veleposlanik Češke republike v Sloveniji nj. eksc. dr. Jiří Kuděla in dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar

Veleposlanik Češke republike v Sloveniji nj. eksc. dr. Jiří Kuděla in dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar

V ponedeljek, 20. 5. 2024, je Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji nj. eksc. dr. Jiří Kuděla. Z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar sta se pogovarjala o češko-slovenskih kulturnih odnosih in možnostih nadaljnjega sodelovanja. Srečal se je tudi s predstojnico in predavatelji Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete, s katerimi je razpravljal o možnostih promocije češkega jezika, književnosti in kulture v Sloveniji. Nato je veleposlanik in zgodovinar Jiří Kuděla študentom slavistike predstavil kratek zgodovinski pregled češko-nemških odnosov od samega začetka do podpisa Češko-nemške deklaracije leta 1997. Predavanju in kratki razpravi s študenti je sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrade Susanne Roth zmagovalki mednarodnega prevajalskega natečaja, na katerem so na pobudo Oddelka za slavistiko in ob podpori Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani letos prvič sodelovali tudi študentje iz Slovenije.

Zadnje novice

Monografija: V iskanju Buddhe

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete znova pridobil članstvo v mreži EMT

Mreža EMT (European Master's in Translation) v evropskem prostoru združuje magistrske programe iz prevajanja, ki dosegajo najvišje mednarodne kriterije kakovosti izobraževanja prevajalcev in prevajalk.

Sprejem za športnice in športnike

Skupna fotografija vseh udeležencev srečanja