Odprtje razstave Evropa narodov v pripovedi italijanske ilustracije ob dnevu Evrope

Razstava je v avli Filozofske fakultete na ogled še do 12. maja.

Razstava je v avli Filozofske fakultete na ogled še do 12. maja.

Danes je ob dnevu Evrope v avli Filozofske fakultete potekalo odprtje razstave Evropa narodov v pripovedi italijanske ilustracije, ki jo je pripravilo Italijansko Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje v sodelovanju s fundacijo Musei di Torino. Na razstavi so prikazana dela nekaterih najbolj znanih italijanskih ilustratorjev. Na željo pobudnikov razstave umetniki predstavljajo svojo vizijo Evrope in vrednot, ki povezujejo konstitutivne narode; v podobah so izraženi različni slogovni jeziki. Cilj razstave je z zgolj majhnim številom znakov in barv ter na razumljiv način prikazati vrednote svobode, demokracije, pravne države in človekovih pravic, ki so temelj projekta izgradnje Evrope.

Na dogodku so zbrane pozdravili dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, italijanski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eks. Carlo Campanile ter vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše.

Dekanja prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar je v svojem nagovoru izpostavila, da na dan Evrope praznujemo mir in enotnost v Evropi. »Danes so razmere na svetu take, da je živeti v Evropi privilegij, saj je zagotovljena demokracija kot najvišja vrednota. Filozofska fakulteta je kot osrednja humanistična institucija v Sloveniji nosilka teh vrednot, v katerih vzgajamo nove generacije Evropejcev, ki bodo večjezični. V letu jezikov, ki poteka letos na fakulteti, smo na fakulteti našteli kar 53 jezikov, ki jih poučujemo. Naši zaposleni in študenti se izobražujejo v duhu solidarnosti ob upoštevanju kulturnih raznolikosti, ki jih razumejo in jih znajo s prevajanjem in tolmačenjem približati tudi tistim, ki teh jezikov ne razumejo,« je dodala.

Italijanski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eks. Carlo Campanile je povedal, da je Italija ponosna, da je ustanovna članica Evropske unije, in današnja razstava, ki jo odpirajo na številnih italijanskih veleposlaništvih po svetu, obnavlja njihovo zavezanost skupnemu projektu. »Šestnajst ilustracij, ki nas obkrožajo, je delo prav toliko znanih italijanskih grafičnih umetnikov, od katerih vsak v umetniškem jeziku sodobne in ustvarjalne podobe slavi eno od temeljnih evropskih vrednot, od svobode do demokracije, od pravne države in varstva okolja,« je še dodal.

Odprtja se je udeležilo več kot deset vodij diplomatskih predstavništev s sedežem v Ljubljani; veleposlaniki ter veleposlanice Srbije, Severne Makedonije, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske, Albanije, Brazilije, Španije, Slovaške; odpravnik poslov Bolgarije ter Črne gore in namestnik veleposlanika Severne Irske.

Razstavo si lahko ogledate še do 12. maja.

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo