Poletna doktorska šola na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete

Prvi delovni dan poletne doktorske šole je potekal v predavalnici Rim-4 Filozofske fakultete UL. V ospredju doc. dr. Žiga Zwitter, za njim dr. Hayri Gökşin Özkoray.

Prvi delovni dan poletne doktorske šole je potekal v predavalnici Rim-4 Filozofske fakultete UL. V ospredju doc. dr. Žiga Zwitter, za njim dr. Hayri Gökşin Özkoray.

Od četrtka, 29. junija 2023, do sobote, 1. julija 2023, je v prostorih Filozofske fakultete, Arhiva Republike Slovenije in na terenu (Sečoveljske soline, Piran, Antonijev rov rudnika živega srebra v Idriji) potekala mednarodna doktorska poletna šola z naslovom Vzhodnosredozemska obalna in otoška okolja: naravna bogastva, njihova uporaba in dojemanje (od 15. do 18. stoletja) / Eastern Mediterranean coastal and island environments: natural resources, their uses and perceptions (15th–18th centuries) v organizaciji centra ICCHS in konzorcija francoskih univerz, zbranih v programu Gospodariti z otoki: ozemlje, naravna bogastva in znanja otoških družb v Sredozemlju" pri Francoski šoli v Rimu / Gouverner les Îles: Territoires, ressources et savoirs des sociétés insulaires en Méditerranée pri l’École française de Rome, s podporo programske skupine Slovenska zgodovina.

Poletne šole se je udeležilo šest doktorskih študentov iz Francije (Guillaume Cleyet-Merle, Alice Fournier, Pauline Mailloux), Hrvaške (Igor Krnjeta in Julijan Sutlović) in Slovenije (Tadej Pavkovič), delo je potekalo pod vodstvom izvajalcev poletne šole prav tako iz Francije (dr. Pauline Guéna, raziskovalni center TELEMMe, Aix-en-Provence, dr. Hayri Gökşin Özkoray, Univerza v Aix-Marseilleju, dr. Solène Rivoal, Univerza v Toulouseu), Hrvaške (Irena Radić Rossi, Univerza v Zadru) in Slovenije (dr. Žiga Zwitter, dr. Dušan Mlacović, Oddelek za zgodovino FF UL).

Udeležence je v imenu Republike Francije pozdravil g. Karl Cogard, svetovalec veleposlaništva Republike Francije in direktor Francoskega inštituta v Sloveniji, v dekanjinem imenu jih je pozdravil doc. dr. Dušan Mlacović, vodja ICCHS. G. Cogard je udeležencem tudi predstavil programe francoske vlade, s pomočjo katerih je mogoče sofinancirati njihov nadaljnji študij, izpopolnjevanje in znanstveno-raziskovalno delovanje. Prvi dan poletne šole je bil posvečen predispozicijam in posebnim primerom raziskovanja naravnih virov v Sredozemlju, njihovi rabi in percepciji ter metodologiji raziskovanja. V ARS-ju so si v depojih ogledali zbirke, ki imajo velik pomen za raziskovanje okoljske zgodovine na Slovenskem in drugod. Drugi dan je bil posvečen predstavitvam raziskav in projektov udeležencev ter diskusiji. Tretji dan so dejavnosti izvedli na terenu, ogledali so si osnove postopkov pridobivanja soli v predindustrijskih časih na t. i. paški način v Sečoveljskih solinah. Po kratkem ogledu Pirana, središča solinarstva in nekdanje komune z arhivskim gradivom, ki sega v 13. stoletje, so si v Antonijevem rovu rudnika živega srebra v Idriji ogledali predstavitev predindustrijskih postopkov pridobivanja živega srebra.

Zadnji dan poletne šole je bil izveden kot skupna doktorska delavnica za njene udeležence in za doktorande oddelkov za zgodovino slovenskih javnih univerz, zato se jim je na poti v Sečovlje, Piran in Idrijo pridružilo še devet doktorskih študentov in študentk z Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru.  

Zadnje novice

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)