Začel se je sejem akademske knjige Liber.ac 2023: Brez dlake na jeziku

Sejem Liber.ac 2023 v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto

Sejem Liber.ac 2023 v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto

Z današnjo otvoritveno prireditvijo se je začel letošnji sejem akademske knjige Liber.ac, ki ga pripravlja Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (FF UL). Na letošnjem sejmu, ki poteka v Foersterjevem vrtu za FF UL, se predstavlja 41 sodelujočih razstavljavcev, sejem pa spremlja bogat spremljevalni program, ki tokrat nosi naslov Brez dlake na jeziku.

Na otvoritvenem dogodku so zbrane nagovorili: rektor UL prof. dr. Gregor Majdič, dekanja FF UL prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar in podžupan Mestne občine Ljubljana (MOL) Dejan Crnek. Program je s pesmimi obogatil Študentski pevski zbor FF UL.

Kot je povedala dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, sejem povezuje različne založbe in prikazuje raznolikost in visoko kvaliteto slovenskega akademskega založništva, najnovejše dosežke znanosti in interdisciplinarne razvojne usmeritve v visokem šolstvu. Založba FF UL, ki je sčasoma prerasla v jedro Založbe UL, izdaja več kot 70 knjig letno. “Predstavljajte si, kakšno bogastvo znanja to pomeni; sejem prikazuje le delček tega, hkrati pa poskuša akademsko knjigo približati širši zainteresirani javnosti, pa tudi študentom in dijakom, ki bodo študij šele izbirali, kakor tudi tistim, ki se v okviru vseživljenjskega izobraževanja odločajo za nadaljevanje študija.”

Navzoče je pozdravil tudi rektor UL prof. dr. Gregor Majdič, ki je povedal, da se na področju znanstvenega publiciranja v zadnjih letih dogajajo veliki premiki, npr. odprta znanost, tudi na UL so opravili pomemben premik z ustanovitvijo Založbe UL, ki se pomembno razvija. Podžupan MOL Dejan Crnek pa se je v svojem nagovoru dotaknil pomembnosti sejma, ki združuje članice UL, poskuša širiti vedenje tudi o akademskem pisanju, ga približati tistim, ki se na akademsko sfero mogoče ne spoznajo toliko, in predvsem skozi program širiti tudi slovenski akademski jezik.

Osrednja rdeča nit sejma Liber.ac je letos s svojimi dejavnostmi vpeta v Leto jezikov, ki v tem študijskem letu poteka na FF. Liber.ac je tako letos v duhu Leta jezikov jezikovno obarvan in brez dlake na jeziku. Po kapljicah boste lahko spoznali različne indoevropske jezike, delo tolmača za slovenski znakovni jezik, kultne prevode in prevode antične filozofije, prevode poezije iz srednjevisoke nemščine, spregovorili o Chat GPT, prisluhnili koncertu sevdalink in nekaterih drugih pesmi Balkana. Program vključuje tudi prekmurščino v zvoku, pisavi in zavesti Slovencev, slovanski večer, ki bo namenjen sobivanju človeka in živali, spletnemu portalu ljubezni in njegovemu jeziku, in še mnoge druge dogodke. Ob vsem pa bo najpomembnejša spremljevalka – knjiga. Knjiga, ki je lahko orožje, kot je zapisal Brecht, knjiga, ki je telo mišljenja, kot je zapisal Hegel, in knjiga, ki jo, če jo ljubimo, ne smemo posoditi, temveč imeti, kot je zapisal Nietzsche.

Tradicionalni sejem Liber.ac že vse od leta 2010 povezuje članice UL ter mnoge slovenske akterje s področja izdajanja, promocije in distribucije akademskih knjig.

Več informacij o sejmu in spremljevalnih dogodkih je dostopnih na spletni strani sejma.

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo