Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

AVSTRIJA IN NEMČIJA NA VILENICI

TOREK, 5. SEPTEMBER

19.00 AVSTRIJA IN NEMČIJA NA VILENICI

Silke Scheuermann (Nemčija), Max Sessner (Nemčija), Thomas Stangl (Avstrija) in Andreas Unterweger (Avstrija)

Povezuje: Irena Samide
Ljubljana, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Pogovor bo potekal v nemščini s prevodom v slovenščino; tolmači Amalija Maček.

38. Mednarodni festival Vilenica v letu, ko bo Slovenija častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu, v središče postavlja sodobno književnost Avstrije in Nemčije ter prinaša antologijo sodobne nemške in avstrijske književnosti Ich stelle mir vor / Predstavljam si. V njej je zbranih 20 avtorjev in avtoric, ki doslej še nimajo lastnega knjižnega prevoda v slovenščino, izbor njihovih besedil pa prevajajo uveljavljeni prevajalci.

 

V Cankarjevem domu se bodo s svojimi besedili ter pogledi na literaturo in družbo predstavili štirje avtorji iz antologije: Silke Scheuermann, nemška pesnica in pisateljica, ki brez dvignjenega kazalca duhovito razpira osrednja etična vprašanja našega časa, obravnava odnose med ljudmi in živalmi, človekom in naravo ter večno aktualna družinska in ljubezenska razmerja; avstrijski pisatelj Thomas Stangl, ki s svojimi miniaturnimi proznimi utrinki odstira magičnost in neustavljivo privlačnost sveta literature; nemški pesnik Max Sessner, o katerem je njegov slovenski prevajalec Štefan Vevar dejal, da deluje njegova lirika tako mnogoznačno in ambivalentno, da je že skoraj neulovljiva; ter Andreas Unterweger, pesnik s pretanjenim humorjem, urednik eminentne graške literarne revije manuskripte, ki je skupaj z Amalijo Maček in Ludwigom Hartingerjem poskrbel tudi za antologijski izbor avtoric in avtorjev.

 

Eminentni gostje, ki so za svoje delovanje že prejeli vrsto literarnih in drugih priznanj, se bodo s povezovalko Ireno Samide pogovarjali o večglasnosti sodobne nemške in avstrijske književnosti, se dotaknili vloge pesnika v aktualni družbi in razkrivali, kakšno moč in kakšno nalogo ima poezija, tudi – in zlasti – v današnjem času.

**

https://vilenica.si/

 

Festival finančno podpirajo; Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Evropska unija, Srednjeevropska pobuda, Občina Sežana, Mestna občina Ljubljana in drugi.

Obvestila

Oddelek za pedagogiko in andragogiko

ODPRTOST TAJNIŠTVA

Oddelek za sociologijo

Knjižnica Oddelka za sociologijo (8. 12. 2023)

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Pouk in govorilne ure pri red. prof. dr. Špeli Virant

Oddelek za psihologijo

Rok za oddajo gradiva za obravnavo na januarski seji oddelka

Oddelek za zgodovino

Obvestilo - tajništvo oddelka