Oddelek za muzikologijo

Strokovna ekskurzija Oddelka za muzikologijo

STROKOVNA EKSKURZIJA NA AVSTRIJSKO KOROŠKO,

27.maj 2022

V petek, 27.5.2022 na Oddelku za muzikologijo organiziramo enodnevno strokovno ekskurzijo na avstrijsko Koroško. V zadnjih treh letih tovrstnih izletov zaradi omejitev ni bilo mogoče organizirati, zato smo se odločili, da prijave na ekskurzijo odpremo za vse študente muzikologije 1., 2. in 3. stopnje.

 

OKVIRNI PROGRAM EKSKURZIJE

Na ekskurzijo se odpeljemo z avtobusom izpred FF ob 8. uri. Preko predora Karavanke se zapeljemo na avstrijsko Koroško. Peljemo se do Vrbskega jezera (Wörthersee) in z avtoceste zapeljemo v Vrbi (Velden) ter nadaljujemo po severni strani jezera. Najprej se ustavimo v Porečah (Pörtschach), mestecu, kjer je Brahms nekaj let zapored počitnikoval, v »deviškem prostoru, kjer mrgoli melodij, tako da je treba paziti, da katere ne pohodiš«, je navdušeno zapisal Brahms. Žal so pred nedavnim zaprli njemu posvečeno majhno muzejsko zbirko, prav tako pa porušili (!) gostišče, v katerem je bival. Vseeno se dogovarjamo z lokalnim Brahmsovim društvom, da nas sprejmejo. Morda bo čas tudi že za kavo.

Pot nadaljujemo proti Celovcu, kjer ob zgradbah univerze zavijemo proti južnemu delu jezera. Kmalu na začetku je ob jezeru v Majerniku (Maiernigg) postavljena vila Gustava Mahlerja. Ker je v privatni lasti, jo bomo videli le od daleč. Po kratki gozdni poti se bomo povzpeli do manjše ute, v kateri je skladatelj komponiral. V hišici je urejen tudi manjši muzej, posvečen skladatelju.

Pot bomo nadaljevali ob jezeru in se za krajši čas ustavili na Otoku (Maria Wörth) in si ogledali umetnostnozgodovinsko prekrasen cerkveni kompleks.

Od tod je nato še nekaj minut do gozdne hiše Albana Berga v Logu pri Škofičah (Auen bei Schiefling). Vila je sicer zaprta za javnost, a iščemo še možnosti, da bi si ogledali tudi notranjost, ki je urejena še v celoti tako kot v času 30. let 20. stoletja, ko je v njej bival skladatelj.

Zapeljemo se v Sveče (Suetschach) v Rožu (Rosental) in obiščemo galerijo kiparja Franceta Goršeta. Med drugim se ustavimo tudi pri rojstni hiši Andreja Einsipielerja, morda tudi pri hiši Inzkovih (odkoder izvira mož Bernarde Fink Inzko) ter se srečamo z domačini. Naš izlet predvidoma sklenemo v eni od slovenskih gostiln. Iz Sveč odidemo predvidoma ob 18. uri, tako da smo v Ljubljani okoli 20. ure.

 

CENA EKSKURZIJE

Avtobusni prevoz s sodobnim turističnim avtobusom in zavarovanje krije Oddelek za muzikologijo.

Prispevek na študenta: 6 EUR (vključuje vstopnine za muzeje)

Doplačilo: kosilo

 

PRIJAVA NA EKSKURZIJO

Na ekskurzijo se prijavite najkasneje do petka, 20. maja 2022 v tajništvu – knjižnici Oddelka za muzikologijo v času uradnih ur (vsak delovni dan med 11.00 in 13.00). Ob prijavi v gotovini plačate tudi prispevek na ekskurzijo (6 EUR). Prosim, da prinesete točen znesek.

 

PRISRČNO VABLJENI!

Doris Primc

Obvestila

Oddelek za pedagogiko in andragogiko

Študentsko delo na Pedagoškem inštitutu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poziv za prijavo najboljših diplomskih in magistrskih del

Oddelek za arheologijo

Doc. dr. J. Visočnik - odpoved pedagoškega procesa

Oddelek za arheologijo

Doc. dr. Julijana Visočnik - 22. 3. 2023

Oddelek za slavistiko

Sprememba GU Blaž Podlesnik

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Anketa: fakultetna psihološka svetovalnica za študente in študentke

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Vabilo na predavanje dr. Jennifer Harding

Oddelek za slovenistiko

Vabilo na delavnico

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Razpis za Rotary Peace Fellowships

Oddelek za prevajalstvo

Sprememba GU Martin Anton Grad